SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwasy tłuszczowe

  • [...] są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wykazano, iż kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone) także mogą mieć wpływ na hipertrofię, szczególnie u osób po 60. roku życia. Prawdopodobnie u ludzi potrzeba przynajmniej 1,86 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3992 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1384 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych.   Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17674 Data: 2020-09-20 11:14:14
  • Suplementy na stawy dla biegaczy

    Artykuł
    Suplementy

    [...] z kamieni węgielnych diety śródziemnomorskiej. Przeciwzapalne właściwości oliwy z oliwek przypisuje się jej fitochemikaliom takim, jak związki fenolowe i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA). U szczurów wykazano, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek poprawia regenerację chrząstki po operacji więzadła krzyżowego przedniego. Tylko jedno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4175 Data: 2018-09-25 12:45:22
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7920 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 717 mg histydyny, 1260 mg alaniny, 2085 mg kwasu asparaginowego, 3458 mg kwasu glutaminowego, 1134 mg glicyny, 949 mg proliny, 794 mg seryny) 0,85 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g kwas mirystynowy tetradekanowy, 0,21 g kwas palmitynowy heksadekanowy, 0,1 g kwas stearynowy, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,25g kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28129 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • [...] w mięśniach, czyli IMTG). Ogółem przy intensywności pracy rzędu 66% tętna maksymalnego (66% HR): 35% energii zapewnia glikogen mięśniowy 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids) 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG) 10% glukozy we krwi (osocze) Na podstawie: VAN LOON i wsp. Wniosek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7510 Data: 2017-11-15 09:52:41
  • [...] strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7193 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2391 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • [...] pochodzenia roślinnego są zalecane. Stan zapalny jest powiązany z kancerogenezą, chorobami sercowo-naczyniowymi itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Niektóre źródła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2720 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10244 Data: 2018-02-06 09:28:33
  • [...] z warzyw; 60–70% białek głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw; 25–30% tłuszczów wyłącznie z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, w tym: wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10–20%, tłuszcze nasycone <5%, i sód <2000 mg / dzień. Średnia kaloryczność diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3994 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cukier, sól, fruktoza, barwniki: koszenila, kurkumina), prażone ziarna sezamu. Sos sojowy: woda, soja, pszenica, sól. Wsad imbirowy: imbir, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, kwasy: kwas octowy, kwas cytrynowy. Ostry sos chrzanowy wasabi 1,5%: chrzan w proszku, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, woda, woda, wasabi (chrzan japoński) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24775 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2649 Data: 2020-11-03 19:51:35
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7123 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1829 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • [...] (szczególnie w społeczeństwach zachodnich) oddziałuje niekorzystnie na stan zapalny w organizmie. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3963 Data: 2018-09-24 16:04:43
  • Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13826 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • [...] człowieka. Być może glukoza jest potrzebna w pewnej ilości mózgowi i krwinkom czerwonym. Organizm czerpie energię równolegle z wielu źródeł i dużo ważniejsze od glukozy są kwasy tłuszczowe. A paradoksalnie paliwo, jakim są ciała ketonowe (powstające z tłuszczów np. 3-hydroksymaślan, acetooctan) są dużo efektywniejsze, w porównaniu do glukozy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13232 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] wielonienasyconymi, omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) mogą odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Niektórzy naukowcy twierdzą, iż diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3040 Data: 2020-02-23 17:17:31