[...] są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wykazano, iż kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone) także mogą mieć wpływ na hipertrofię, szczególnie u osób po 60. roku życia. Prawdopodobnie u ludzi potrzeba przynajmniej 1,86 g [...]
[...] iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, [...]
Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych. Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]
[...] z kamieni węgielnych diety śródziemnomorskiej. Przeciwzapalne właściwości oliwy z oliwek przypisuje się jej fitochemikaliom takim, jak związki fenolowe i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA). U szczurów wykazano, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek poprawia regenerację chrząstki po operacji więzadła krzyżowego przedniego. Tylko jedno [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] w mięśniach, czyli IMTG). Ogółem przy intensywności pracy rzędu 66% tętna maksymalnego (66% HR): 35% energii zapewnia glikogen mięśniowy 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids) 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG) 10% glukozy we krwi (osocze) Na podstawie: VAN LOON i wsp. Wniosek [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
[...] pochodzenia roślinnego są zalecane. Stan zapalny jest powiązany z kancerogenezą, chorobami sercowo-naczyniowymi itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Niektóre źródła [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
[...] z warzyw; 60–70% białek głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw; 25–30% tłuszczów wyłącznie z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, w tym: wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10–20%, tłuszcze nasycone <5%, i sód <2000 mg / dzień. Średnia kaloryczność diety [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] (szczególnie w społeczeństwach zachodnich) oddziałuje niekorzystnie na stan zapalny w organizmie. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
[...] człowieka. Być może glukoza jest potrzebna w pewnej ilości mózgowi i krwinkom czerwonym. Organizm czerpie energię równolegle z wielu źródeł i dużo ważniejsze od glukozy są kwasy tłuszczowe. A paradoksalnie paliwo, jakim są ciała ketonowe (powstające z tłuszczów np. 3-hydroksymaślan, acetooctan) są dużo efektywniejsze, w porównaniu do glukozy. [...]
[...] wielonienasyconymi, omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) mogą odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Niektórzy naukowcy twierdzą, iż diety [...]